Waarom ga ik naar het buitenland?
One's destination is never a place, but a new way of seeiing things - Henry Miller
Ik denk dat deze quote perfect past bij mijn, toch wel uitzonderlijke keuze om naar het buitenland te gaan op stage. In het derde jaar Orthopedagogie aan Campus Parnas zijn we nog met een 70 tal studenten die hun mogen lopen dit academiejaar, waaronder 3 er gekozen hebben voor een stage in het Zuiden.
Eigenlijk blijft dit toch een moeilijke vraag, maar toch wilt iedereen het weten. Waarom ga je naar het buitenland? Waarom heb je voor Nepal gekozen? Het is een heel proces dat je doorloopt. In het eerste jaar zette Eowyn, een vriendin, mij aan omdat zij ook graag naar het buitenland wou op stage. Door haar vastberadenheid was ik geprikkeld. Na enkele weken les kwam een docent, Paul Thys, spreken over een buitenlandse stage. Door hun enthousiamse was ik geprikkeld en vanaf toen wist ik dat ik naar het buitenland wou. Doorheen het eerste en het tweede jaar van mijn opleiding zijn Eowyn en ik op zoek gegaan naar landen en projecten. Vele zijn de revue gepasseerd. Helaas zag ik Eowyn het halverwege het tweede jaar, om verschillende redenen, het toch niet echt meer zitten om naar het buitenland te gaan. Ik ben er van overtuigd dat haar tijd om naar Peru te gaan wel nog komt. Ondertussen ging ik verder met het zoeken naar een geschikte stageplaats en kwam ik terecht op een weeshuis in Nepal.
Waarom het buitenland? Het lijkt me een enorme ervarig als student, als persoon en als toekomstig opvoeder-begeleider om naar het buitenland te gaan. Ik ben iemand die graag op zoek gaat naar uitdagingen en daarnaast ben ik iemand die heel nieuwschierig is. Door op buitenlandse stage te gaan ga ik in contact komen met nieuwe mensen, met een heel andere cultuur, met heel andere gewoontes, met een andere manier van hulpverlening, ... Daarom heb ik er dan ook bewust voor gekozen om ver weg te gaan, om naar de andere kant van de wereld te reizen, om naar de voet van de hoogste bergen in de wereld te gaan.
Waarom Nepal? Ik wou heel graag een andere cultuur leren kennen. Natuurlijk kan je dat ook vinden in Afrika of in Amerika bijvoorbeeld. Ik koos voor een Aziatisch land omdat ik mij sterk aangetrokken voelde door de cultuur en door het geloof. Het hindoeïsme en het boeddhisme zijn de voornaamste godsdiensten in Nepal. Deze zijn polytheïstische godsdiensten, wat betekent dat zij niet zoals het christendom geloven in één god, maar zij geloven in meerderen goden elk met hun eigen krachten en doelen. Ik denk dat het een leerrijke ervaring is om eens in een heel ander geloof en cultuur ondergedompeld te worden. Daarnaast ben ik redelijk avontuurlijk. Elke zomer vakantie zijn mijn ouders, mijn broers en ik op vakantie geweest naar de bergen om te gaan stappen. Het prachtige Himalaya gebergte heeft mij dan ook overhaalt om te kiezen voor Nepal. Op de startpagina vind je een mooi foto van de Mount Everest, het dak van de wereld.
Waarom een weeshuis? Mensen die mij goed kennen zullen dit zeker beamen: ik werk enorm graag met kinderen. Zelf ben ik al drie jaar leidster in Chiro Savio. Daar ligt ook een beetje mij hart, omdat ik sinds mijn 6 jaar al in deze Chiro zit. Daarnaast ben ik animator en hoofdanimator in de vakantieperiodes op speelplein Begijnenborre in Dilbeek. Ik werk heel graag met kinderen en ik haal er enorm veel voldoening uit!
Bij deze zijn jullie al heel wat te weten gekomen over mij!