Introductiedagen
You can learn new things at any time in your life if you're willing to be a beginner. If you actually learn to like being a beginner, the whole world opens up to you. - Barbara Sher
Van woensdag, de dag van de aankomst, tot zondag verblijven we in het hotel in Kathmandu. Het is een heel proper hotel en de uitbaters zijn heel vriendelijke mensen. Ze proberen hun best te doen om zoveel mogelijk te praten met ons in het Engels. Nepalees is nog wat te moeilijk.
De dagplanning ziet er telkens hetzelfde uit. In de voormiddag krijgen we van 10u30 tot 12u30 Nepalese les. Daarna vertrekken we met de bus ergens naar toe om te eten en gaan we tot slot iets bezoeken. Woensdag waren we de bekende stoepa gaan bekijken, zoals ik al eerder vermeld heb.
30/01/2014, Donderdag
Donderdag zijn we naar de Monkey Temple geweest, in het Nepalees genaamd Swayambhunath. Het was heel mooi om te zien. Onderaan de berg zijn er heel mooie standbeelden van boeddha in het goud. Daarna ga je verschillende trappen op en kom je tot de plaats waar veel apen leven om tot slot nog hoger te stappen naar een grote plaats waar je zowel een boeddhistische stoepa vind als een hindoeïstische tempel. Heel gek om twee heel verschillende bouwstijlen te zien, maar wel knap hoe ze samen leven. Geen enkele gelovige maakt er een probleem van. De gids wist ons te vertellen dat beide godsdiensten zeer vredig samen leven en dat sommige mensen zelfs geloven in beide. In mijn foto-album vind je een aantal foto's van deze trip.
Nadien kregen we eventjes tijd om zelf op pad te gaan op het plein. Vanaf de rand had je een prachtig uitzicht op de super grote stad, Kathmandu. Echt een heel grote stad. Je kon met je ogen niet zien waar het einde van de stad was, en we stonden toch op een redelijk hoge hoogte, want in totaal bleken er 350 trappen te zijn naar de hoogste plek van de tempel. Ook deze foto vind je in mijn album. Samen met Lore ben ik dan rond gegaan om het plein en de gebouwen te bekijken. Een oude man kwam opeens naar ons toegestapt en vroeg ons een aantal dingen in het engels zoals van waar we komen, voor hoe lang we hier bleven, hoe oud we waren. Het was een vriendelijk man, die natuurlijk ook graag iets wou van ons. De man zei dat hij Bowl Yoga deed en dat daarmee onze negatieve gevoelens en gedachten zouden weg gaan. Wij wou dus graag ons lokken om Bowl Yoga te doen. Lore en ik wouden het wel eens proberen, het leek een avontuur op zich en hij leek er ook wel echt in te geloven dat daarmee de boze krachten zouden weg gaan. We leven maar één keer en ik ben misschien maar één keer hier voor vier maanden, dus waarom zou ik het niet doen. Samen met de gingen we mee naar zijn kraampje. Voor vijf minuten kregen we Bowl Yoga, want we moesten weer snel door. De gids wachtte op ons. Het was wel eens fijn om te doen. :) Een foto vind je in het album.
31/01/2014, Vrijdag
Vandaag hebben we weer les gekregen en hebben we geleerd over fruit en de tegenwoordige tijd, hoe je werkwoorden moet vervoegen. We hebben zelfs een klein beetje huiswerk mee gekregen omdat het morgen alweer onze laatste les is. Zondag ochtend vertrekken we naar het gastgezin waar ik samen met Lore en Fien zal verblijven. In de namiddag hebben we de taxi genomen naar Pepsi-Cola Town, de plaats waar het weeshuis is waar ik zal stage lopen. We zijn een aantal weeshuizen en een school gaan bezoeken. Het was heel interessant en eens fijn om te zien. Zo konden we al een beeld krijgen waar we terecht gaan komen. We hebben de weeshuizen waar Fien en ik gaan stage lopen bezocht, de school waar Lore zal stage lopen bezocht en het kantoor van de VSN (Volunteer Society Nepal). Daarna zijn we in een lokaal winkeltje binnen gestapt en heeft ieder van ons stof gekocht. Het is stof om nadien typische klederdracht te laten maken zoals de vrouwen dit in Nepal dragen. Als het af is, zal ik een foto op mijn fotogallerij posten.
Pepsi-Cola Town is een rustigere buurt en er is iets meer ruimte. In de stad zelf, Kathmandu, waar mijn hotel gelegen is, is alles heel kort op elkaar en zie je amper tuinen. Het zijn voornamelijk hoge gebouwen, zoals bij ons in Brussel. Dit is niet zo in Pepsi-Cola Town. Ik had ook het gevoel dat de mensen gewoon waren om blanken te zien. De kinderen op straat waren heel spontaan en zeiden meteen "bye" en zwaaide naar ons. Ik had de indruk dat ze wisten dat we bij de VSN behoorde, door onze gids, en dat we hier kwamen voor vrijwilligers werk.
Deze avond en gistere avond hebben we praatjes gemaakt met de uitbaaters van het hotel. Zij wisten ons interessante dingen te vertellen over sommige gewoonten en over de kasten in Nepal. Het is soms wat moeilijk om hen te verstaan, maar het is wel een heel fijn contact. Deze avond hebben ze Lore en mij geleerd hoe we onze naam (Ine Van der heyden) moeten schrijven in Nepalese tekens. Deze tekens lijken een beetje op het chinees gemixt met arabisch. Heel vreemd en onleesbaar voor mij, maar wel fijn dat ik nu eindelijk mijn eigen naam kan schrijven.
1/02/2014, Zaterdag
Vandaag hadden we onze laatste les Nepalees. Het was een herhalingsles en gisteren hadden we huiswerk meegekregen. We moesten per twee een korte "shopping conversation" schrijven. Hier is mijn conversatie, met vertaling uiteraard:
A: Namasté (Dag)
B: Namasté (Dag)
A: Kurtha, suruwal paainchha? (Hebt u een kurtha en een suruwal?)
(Kurtha en suruwal zijn traditionele kleren uit Nepal)
B: Ho, paainchha (Ja, die heb ik/ die zijn beschikbaar)
A: Kati Parchha? (Hoeveel kost het?)
B: Dui hajaar Roepie (2000 roepie)
(Roepie is de Nepalese munteenheid; 1 euro is 134 roepie volgens de koers van vandaag)
A: Pheri bhannus na? (Wilt u dit herhalen?)
B: Dui hajaar Roepie
A: Mahango bhayo. Ali kam garnus (Dit is veel te duur. Een beetje minder duur alstublieft.)
B: Ek hajaar paâch saia Roepie. (1500)
A: Thik Chha. Dhanyabaad! (Ok. Dank je wel)
B: Namasté
A: Bye bye
Na de les zijn we dicht bij het hotel iets gaan eten. Het was redelijk westers eten. Het was wel lekker, maar omdat we hier toch nog niet lang zijn eet ik liever Nepalees. Na 4 maanden kan dit misschien al iets veranderd zijn ;) Dat zie ik dan wel. Daarna zijn we naar Thamel gegaan. De toeristische buurt van Kathmandu. De gids ging niet meer mee komen met ons. De ging ons afzetten aan Thamel en dan mochten we zelf een beetje rondlopen en terug gaan met een taxi naar het hotel. Gelukkig hadden we het adres van het hotel nog net gekregen. Eenmaal aangekomen in Thamel, merk je echt dat het een toerristische en drukke buurt is. Heel veel mensen op straat, heel veel winkeltjes en heel veel winkeluitbater die je aanspreken. Wel eens fijn om mee te maken :) Na lang zoeken zijn we dan eindelijk aangekomen op het Dubarsquare. Een bekend plein in Thamel. Toerristen moesten betalen om het plein op te mogen, lokale bevolking niet. Zo zie je maar dat toerrisme een grote business is hier in Nepal. Uitgerekend in euro's was het 7 euro. Na nog wat rondlopen in Thamel zijn we dan terug gekeerd naar het hotel met de taxi. Het was 200 NR (Nepalese Roepie) voor twee personen. In euro is dit 1,51 euro voor twee personen. Echt goedkoop. Zeker voor in de hoofdstad. Nadien buiten nog wat relaxt op het terras van het hotel en dan een douche gaan nemen.
Dit was al weer de laatste dag van de introductiedagen. Ik ben enorm benieuwd naar het gastgezin waar Lore in ik 4 maanden gaan verblijven.